Министърът на здравеопазването трябва да е балансьор. Единствената функция, която той

...
Министърът на здравеопазването трябва да е балансьор. Единствената функция, която той
Коментари Харесай

Шарков: Здравният министър се превръща просто в един пожарникар

Министърът на опазването на здравето би трябвало да е балансьор. Единствената функционалност, която той би трябвало да извършва, е да балансира всички ползи в системата, което е доста комплицирано. От друга страна би трябвало извънредно добре да приказва посредством медиите, тъй че ясно да показва позициите и да ги пази. Медиен човек с задоволително богат опит в ръководството, както и добре общопризнат и като специалист. Това съобщи пред БНР здравният икономист Аркади Шарков.

Според него това е най-тежкото министерство. Той счита, че за поста след ротацията още веднъж няма да бъде сложено политическо лице, тъй като това би основало опасности и за политическата мощ, която го издига, и надлежно тя ще би трябвало да носи отговорност.

" Проактивната форма на ходовете там или нещо хубаво, което се прави, доста рядко може да вземе превес и да излезе на напред във времето. В предишното и в резултат и на демографското развиване на страната и на всички останали незавършени промени през цялото време на здравната промяна води със себе си главно проблеми, т.е. министърът на опазването на здравето се трансформира просто в един пожарникар, който реактивно, а не самодейно върви и поправя всякакви проблеми и проблеми. /…/ Този развой се вижда от години и се ускорява, надлежно и ползите в сферата се ускоряват ", разяснява Аркади Шарков в предаването " Преди всички ".

Като различен образец той уточни бюджетът за здраве: " През 2001 година бюджетът на НЗОК е почти 500 млн., сега е почти 8,1 милиарда лева ".

За болница " Пирогов " и промяната на шефове здравният икономист изрече мнение:

" Пирогов " е знак на мощ, естествено и знак на политическа мощ. При актуалното ръководство промяната на шефове и всеки министър, който тръгне да сменя шеф, носи огромен риск с това, защото шефовете са и като политически детайли в тази система, въпреки и назначени за осъществяване на избран тип активност ".

Според него в случая ходът не е бил придружен с задоволително ясна обосновка, както и не е бил координиран с политическите сили. По думите му това би трябвало да е " обица " за идващия, който ще влезе в кабинета на министър Хинков.  

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР